17 srp
Šećer

Slatki kompromis: kuglica sladoleda ne može uništiti tvoj rezultat

Slatki kompromis, još slađi rezultati!

Primjećujemo ekstremno shvaćanje o šećeru, jedni ga jedu abnormalno, drugi opsesivno nikako! 
Ugljikohidrati ili laički ŠEĆERI se trebaju uzimati u količini manjoj 50-60% energetskih dnevnih potreba.

Ima puno vrsta ugljikohidrata. Složeni, jednostavni i među njima najrazvikaniji glukoza, laktoza, fruktoza, škrob. Ako ste nekada u program prehrane sreli tiramisu, cheesecake ili sladoled pomislit ćete da taj nutricionist nije dovoljno dobar. Nije baš tako.

Prvo da razjasnimo. Tko god gleda nutricionizam jedino kroz  šećer je kao da kompletnu medicinu opisujete samo kroz grlobolju. Dakle, istina je da rafinirani šećer izaziva upale, podržava bolesna stanja, i od pretjerane količine nastaje pretilost, a usput se udruže i dijabetes, srčano-krvna oboljenja. Da ne kažemo, ako već postoji dijagnoza PCOS , Hashimoto sindrom, celijakija itd, to zaista može biti katastrofalni ishod i po pitanju estetskog dojma (debljina, akne..) i po pitanju pogoršavanja simptoma tih navedenih bolesti.  Čak se i ranije spomenuta grlobolja pogorša unosom šećera, jer se uzročnici grlobolje (najčešće bakterije) hrane šećerom i na takav način još više šteti organizmu. 

Da se vratimo na tiramisu, sladoled iz planova prehrane…

 

Prehrana

Dakle, u redu je sresti sladoled u program prehrane! Primjer iz naše ordinacije: roditelji dolaze u NutriCENTAR prema uputi liječnika zbog nadutosti djevojčice sa Down sindromom.

Djevojčica jede puno sporije od ostale djece, teže žvače zbog hipotonije mišića i teško probavlja gluten I ima tipičnu fizionomiju isturenog stomačića, što joj zbog spore probave i plinova smeta u njezinom treningu, a i jako je nervozna. Takva djeca osim što su puna ljubavi imaju i svoje rituale od kojih će teško odstupiti. Naša djevojčica je kao ritual imala sladoled. Nije postojala opcija da ga ne jede, barem malo, barem pred trening. Umanjili smo masti i šećere iz ukupnog programa prehrane kako bi ona svakodnevno uživala u kugli svoga sladoleda pred trening i pogodite što? Došli smo do izvanrednih rezultata. 

Palačinke kod profesionalnih sportaša?

Hranjenje ugljikohidratima prije tjelesne aktivnosti služe za punjenje zaliha mišićnog glikogena i obnovu glikogena u jetri. Služi za prevenciju gladi što sportaša čini mirnim i snažnim za sportsku izvedbu.

Ako sportaš ne jede prije tjelesne aktivnosti past će u hipoglikemiju, što rezultira kratkim “isključivanjem”, nesvjesticom, slabosti... Takav igrač se oporavlja kroz nekoliko sekundi uz dodatak, pogodite čega? ŠEĆERA. U ovom slučaju je šećer spas,  rafiniran ili nerafiniran.

Dakle, tanka je granica top forme i isrpljenosti. Samo nekoliko grama dobro posloženog pre-workout obroka igrača dijeli od pada, iscrpljenosti do najbolje izvedbe.

Ovakva stanja najčešće se dogode kada sportaši sami idu na dijetu bez šećera, jer kada se sami informiraju, čitaju, naići će samo na tekstove da je šećer nezdrav, opasan i neprlikadan za sportski život. Zato je potrebno razumijeti znanost, nutricionizam, zato se potrebno savjetovati sa stručnjacima, koji naravno, preporučuju ŠTO MANJE rafiniranog šećera, ali ako ga znate zamijeniti sa zdravijim izvorima – med, grožđice, datulje, smjese, namazi i ostali prilagođeni proizvodi za sportaše.

Ne treba zanemariti ni sigurnost hrane na putovanjima. Često na ozbiljnim natjecanjima, europskim i svjetskim, može se u svlačionici sresti poznati svjetski brandovi u crveno-bijelim dječjim omotima, koje dočekaju sportaše uz banane. 

Već 5 godina pratimo profesionalne sportaše na europskim putovanjima  I za obrok prije utakmice serviramo ili integralne palačinke sa džemom ili standardizirani slatkiš poznatog svjetskog branda. Tada nam je prioritet da igrač nema probavnih smetnji zbog dodanih začina poput cimeta ili kurkume koji se često dodaje u zdrave pre-workout slastice zemalja koje sportaš posjećuje. Još nam je bitnije izbjeći stres i strah od nepoznatoga, nego što će taj dan igrač unijeti rafinirani šećer.

Ostale dane, doma i na pripremama, osiguramo im hladno prešani sok od domaće jabuke, aronije, bez dodanog šećera, pečene jabuke s medom i ostale nerafinirane šećere.

Uvijek se gleda prioritetnost - na putovanjima je sigurnost, a kod specifičnih potreba bolje učiniti 70% pomaka I ostaviti malo rafiniranog šećera nego ništa. 

A sad sami zaključiti je li se nutricionisti bave samo mršavljenjem I koliko znanja, vještina potrebno da bi se održala forma sportaša ili da roditelj, liječnik i dijete s downovim sindromom dođu do riješenja. Rafiniranog ILI nerafiniranog.