Pitanja i odgovori

Pogledajte najčešća pitanja i odgovore

Hej! Nisi pronašao odgovor na pitanje koje imaš? Za sve dodatne informacije možeš nas kontaktirati putem kontakt forme ili pozivom na broj +387 63 405 105

Pitanja o Nutricentru

Gdje se nalazite?

NutriCENTAR djeluje u Sarajevu i Mostaru. Slobodno nas kontaktirajte!

Kako izgleda pregled kod vas?

Pregled se sastoji od tri dijela, procjene općeg stanja ili detekcija potencijalnih smetnji. Zato preporučujemo da ponesete krvne nalaze na pregled. Ukoliko ste anemični, bolujete npr od Hashimota ili dijabetesa savjetovanje ima svoj drugi tijek u odnosu na ljude bez smetnji. Specifični su pregledi djece, trudnica i profesionalnih sportaša. Drugi dio pregleda je analiza sastava tijela, to većinom rade svi, I treći dio je individualno prilagođavanje, te savjetovanje prema nalazima.

Koje su cijene paketa u NutriCENTRU?

Informaciju o cijeni paketa u NutriCENTRU možete dobiti putem upita na našoj kontakt formi. Naš tim će vam dati odgovor najkasnije u roku 24 sata. Cijene se razlikuju u ovisnosti o kojem je paketu riječ, ali i o tome koje sve vrste pretraga želite odraditi, želite li samo plan prehrane ili nutricionistički support, suplementaciju, dijagnostiku, itd. Naš tim je u potpunosti fleksibilan, te se prilagođava vama u okviru plana, pretraga i supporta koji vi želite.
 

Kada mogu očekivati prve rezultate?

Sportaši već nakon 2 tjedna vidno napreduju, kao i rekreativci, zato što prehrana uz vježbanje, adekvatnu suplementaciju i odmor ima znatno brži rezultat. Ostali nešto sporije, ali već nakon mjesec dana vidimo transformacije.

Pitanja o mršavljenju

Kako da smršam?

Pravilno – odnosno balansiranom prehranom, prilagođenom tvom organizmu. Odgovori se ne nalaze na internetu ili nisu kompletni, to procjenjuje nutricionist i tada je uspjeh zagarantiran!

Kilogrami se stalno vraćaju, što da radim?

Dakle, dva su načina mršavljenja : gladovanjem ili adaptiranom prehranom. Gladovanje bilo koje vrste garantira iscrpljenost i povrat izgubljenih kilograma, često i više! Adaptirana prehrana mora dati više energije, zdraviju kožu, osjećaj lakoće te uži struk.

Je li dopušteno prekršiti pravila plana prehrane?

Mjenjanje navika i pridržavanje plana prehrane ponekad može postati teže, pogotovo ako nam neke druge okolnosti kao stres na poslu, kod kuće, iznenadna bolest, ili neki strestan događaj u tom trenutku otežavaju svakodnevnicu. U redu je zatražiti stanku ili pauzu od pridržavanja plana prehrane, nastaljamo kada ste spremni, bez presinga. Pauza uglavnom traje nekoliko dana, a nakon toga se možemo ponovno krenuti iz početka.

Izbacio sam kruh i slatkiše, po preporuci doktora, ništa se posebno nije dogodilo! Je li trebam doći do vas?

Izbaciti kruh i slatkiše dobar je prvi korak, ali ne znači ništa. Vjerojatno ste s drugom hranom ponovno “ubacili” kalorije koje ste “izbacili” kruhom i slatkišima. Važno je znati koliki dnevni unos kalorija je potreban ili dovoljan za mršavljenje. Sve te kalorije moraju doći iz nutritivno dobrih izvora kako bi organizam dobio danas dovoljno kalcija, željeza, proteina, vlakana, vitamina i slično. Recimo slatkiši nisu nutritivno poželjni, a kruh bi trebao biti cjelovit.

Može li se izbjeći jo-jo efekat?

Apsolutno. Mora se izbjeći! Tu se radi o kompleksnijim manipulacijama glukoze u vidu međuobroka kako bi zaobišli gladovanje i na taj način prevenirali jo-jo efekt. Nutricionisti imaju strategije koje se u planu prehrane čine banalnim prijedlogom za obrok, ali u biti su tajna uspijeha naših klijenata!

Drugi moment je odustajanje – manjak motivacije i povratak na stare navike. Zato je u svaki naš program uključena nutricionistička podrška od 30 dana

Spor mi je metabolizam I teško mršavim?

Metabolizam može biti usporen iz više razloga. Zbog nepravilnog unosa obroka,   raznih zdravstvenih stanja od kojih je najčešći razlog poremećen rad štitne žlijezde, hormonske terapije i sl. Usporen metabolizam jest često razlog sporog gubitka kilograma ali se može ubrzati, a koliko je usporen mjeri se na našem screening pregledu.

Kome je potreban nutricionist?

Nutricionist je potreban u zdravlju i bolesti. Pogrešno je misliti da je potreban samo pretilima. Zdravi bi trebali preventivno ulagati u zdravlje. Tako se smanjuju rizici za kolesterol, anemiju, metaboličke poremećaje. Bolesnima se svakako preporučuje prehrambeno savjetovanje kako bi se simptomi umanjili ili povukli što prije. Primjerice kod dijatebetesa, psorijaze, dermatitisa, nadutosti, neuhranjenosti  I slično..

Pitanja o specifičnim zdravstvenim stanjima

Prehrana kod Hashimoto, inzulinska rezistencija?

Takva autoimunološka stanja se smiruju uz prilagođenu prehranu. Kod Hashimotovog tiroiditisa preporučeno je izbjegavati mliječne proizvode, gluten i kruciferno povrće poput kupusnjača, kelja, brokule i slično. Savjetovanje se još dodatno individualizira prema stanju metabolizma, terapiji, fizičkoj aktivnosti i slično. Kod inzulinske rezistencije ključno je provesti glukeregulaciju, osigurati adekvatan unos proteina i strateški ubrzati metabolizam. Rezultati utjecaja prehrane su rapidne, osjeća ih prvo pacijent i terapije se često smanjuju.

Mislim da imam intoleranciju na gluten, trebam li nutricionista?

Nutricionisti su stručnjaci u smjernicama za tretiranje svih intolerancija, tako i intolerancije na gluten i celijakie. Nutriconisti usko surađuju sa doktorima, sestrama i drugim medicinskim osobljem kako bi se pobrinuti da vi, vaša djeca, ili bližnji dobijete pravu dijagnozu i plan prehrane koji će vam pomoći da se olakšate svoje simptome. Pročitajte više o tome zašto je nutricionist bitan za osobe koje imaju intoleranciju na gluten na našem blogu.