Pitanja i odgovori

Pogledajte najčešća pitanja i odgovore

Gdje se nalazite?

NutriCENTAR djeluje u Sarajevu i Mostaru. Slobodno nas kontaktirajte!

Kako izgleda pregled kod vas?

Pregled se sastoji od tri dijela, procjene općeg stanja ili detekcija potencijalnih smetnji. Zato preporučujemo da ponesete krvne nalaze na pregled. Ukoliko ste anemični, bolujete npr od Hashimota ili dijabetesa savjetovanje ima svoj drugi tijek u odnosu na ljude bez smetnji. Specifični su pregledi djece, trudnica i profesionalnih sportaša. Drugi dio pregleda je analiza sastava tijela, to većinom rade svi, I treći dio je individualno prilagođavanje, te savjetovanje prema nalazima.

Kako da smršam?

Pravilno – odnosno balansiranom prehranom, prilagođenom tvom organizmu. Odgovori se ne nalaze na internetu ili nisu kompletni, to procjenjuje nutricionist i tada je uspjeh zagarantiran!

Kilogrami se stalno vraćaju, što da radim?

Dakle, dva su načina mršavljenja : gladovanjem ili adaptiranom prehranom. Gladovanje bilo koje vrste garantira iscrpljenost i povrat izgubljenih kilograma, često i više! Adaptirana prehrana mora dati više energije, zdraviju kožu, osjećaj lakoće te uži struk.

Izbacio sam kruh i slatkiše, po preporuci doktora, ništa se posebno nije dogodilo! Je li trebam doći do vas?

Izbaciti kruh i slatkiše dobar je prvi korak, ali ne znači ništa. Vjerojatno ste s drugom hranom ponovno “ubacili” kalorije koje ste “izbacili” kruhom i slatkišima. Važno je znati koliki dnevni unos kalorija je potreban ili dovoljan za mršavljenje. Sve te kalorije moraju doći iz nutritivno dobrih izvora kako bi organizam dobio danas dovoljno kalcija, željeza, proteina, vlakana, vitamina i slično. Recimo slatkiši nisu nutritivno poželjni, a kruh bi trebao biti cjelovit.

Je li se može izbjeći jo-jo efekat

Apsolutno. Mora se izbjeći! Tu se radi o kompleksnijim manipulacijama glukoze u vidu međuobroka kako bi zaobišli gladovanje i na taj način prevenirali jo-jo efekt. Nutricionisti imaju strategije koje se u planu prehrane čine banalnim prijedlogom za obrok, ali u biti su tajna uspijeha naših klijenata!

Drugi moment je odustajanje – manjak motivacije i povratak na stare navike. Zato je u svaki naš program uključena nutricionistička podrška od 30 dana

Spor mi je metabolizam I teško mršavim?

Metabolizam može biti usporen iz više razloga. Zbog nepravilnog unosa obroka,   raznih zdravstvenih stanja od kojih je najčešći razlog poremećen rad štitne žlijezde, hormonske terapije i sl. Usporen metabolizam jest često razlog sporog gubitka kilograma ali se može ubrzati, a koliko je usporen mjeri se na našem screening pregledu.

Prehrana kod Hashimoto, inzulinska rezistencija?

Takva autoimunološka stanja se smiruju uz prilagođenu prehranu. Kod Hashimotovog tiroiditisa preporučeno je izbjegavati mliječne proizvode, gluten i kruciferno povrće poput kupusnjača, kelja, brokule i slično. Savjetovanje se još dodatno individualizira prema stanju metabolizma, terapiji, fizičkoj aktivnosti i slično. Kod inzulinske rezistencije ključno je provesti glukeregulaciju, osigurati adekvatan unos proteina i strateški ubrzati metabolizam. Rezultati utjecaja prehrane su rapidne, osjeća ih prvo pacijent i terapije se često smanjuju.

Kome je potreban nutricionist?

Nutricionist je potreban u zdravlju i bolesti. Pogrešno je misliti da je potreban samo pretilima. Zdravi bi trebali preventivno ulagati u zdravlje. Tako se smanjuju rizici za kolesterol, anemiju, metaboličke poremećaje. Bolesnima se svakako preporučuje prehrambeno savjetovanje kako bi se simptomi umanjili ili povukli što prije. Primjerice kod dijatebetesa, psorijaze, dermatitisa, nadutosti, neuhranjenosti  I slično..