21 stu
plan prehrane celijakija

Intolerancija na gluten i celijakija - Zašto je bitno potražiti pomoć nutricionista?


Gluten, gluten-free, intolerancija na gluten, celijakija - sve su ovo pojmovi koji su doživjeli ogroman boom posljednjih godina. U zapadnijim dijelovima svijeta su neki stručnjaci ovaj fenomen počeli nazivati i “gluten histerijom”. Kako su odjednom svi postali intolerantni na gluten? 

Kruh, tjestenina, kolači, torte, pivo - sve su ovo namirnice koje sadrže gluten. Kako su ove namirnice ujedno i visokokalorične, nije začuđavajuće da je ovaj trend uzeo maha.

Za početak, bitno je naglasiti razliku između celijakije i intolerancije.

Celijakija je autoimuna i probavna bolest koja može nanijeti štetu tankom crijevu, a često je uzrokovana glutenom. Intolerancija na gluten je jednostavno rečeno - osjetljivost.

Osobe koje imaju problema s celijakijom, svakodnevno mogu osjetiti simptome poput proljeva, plinova, anemije i problema s rastom. Promjena prehrane kako bi se izbjegao gluten često pomaže u ublažavanju ovih simptoma. Ali kako znati da smo promjenili prehranu na pravi način?

Brza pretraga na Google-u može dati dobre informacije u vezi ove bolesti, ali isto tako može biti i izvor opasnih dezinformacija i problema. Web je dobro koristiti kao početni izvor informacija, no kako ne biste doveli svoje ili zdravlje svojih bližnjih u opasnost poželjno je savjetovati se sa nutricionistom, pogotovo ako imate ozbiljne simptome.

Jedan od načina liječenja odnosno olakšavanje simptoma celijakije i intolerancije na gluten je bezglutenski plan prehrane.

Prvo i najvažnije kod ovakvog plana je to da hranjive tvari moraju dolaziti iz hrane koju jedemo.

Nažalost zbog stresa i brzog života puno ljudi jede nutritrivno siromašnu hranu te ne dobiva dovoljno vitamina i drugih dodataka. Osnova prehrane je uključiti namirnice iz svih grupa hrane (mliječni proizvodi, nemasni proteini, voće, povrće, cjelovite žitarice i zdrave masti odnosno ulja.

U moru dijeta bez glutena koje možete naći na internetu, često im je zajednička karakteristika ta da nisu napisane od strane stručnjaka, i zbog toga mogu biti siromašne željezom, kalcijem, magnezijem, vitaminom D, cinkom, folnom kiselinom i drugim vitaminima B skupine.
 

Iz ovog razloga, ljudi znaju na svoju ruku unositi vitamine koje uzmu u drogerijama ili ljekarnama bez recepta kako bi nadoknadili nedostatak, no to se može odraziti i u suprotnom smjeru - prekomjernom unošenju vitamina. Pretjerivanje s određenim vitaminima može dovesti do toksičnih razina koje uzrokuju štetu vašem organizmu. 

 

Mogu li isključiti gluten iz prehrane bez pomoći nutricionista?

Isključivanje ili izbjegavanje namirnica koje su bogate glutenom vam može djelomično olakšati neke simptome. Svakako možete sami pokušati isključiti određenu namirnicu kako bi ste primjetili osjećate li se bolje. Dakle, moguće je isključiti gluten na svoju ruku, ali ukoliko izbjegavate gluten bez savjeta liječnika ili provjerenog nutricionista, vaša prehrana vjerojatno neće imati dovoljno hranjivih tvari koje su vam potrebne.

Neke namirnice koje na deklaraciji imaju oznaku "bez glutena" mogu sadržavati više masti i šećera od iste hrane koja sadrži gluten. Ako vam je dijagnosticirana celijakija, vaš liječnik i nutricionist mogu vam pomoći u planiranju zdrave prehrane bez glutena.

Ali ipak, ako nemate dijagnostiranu celijakiju ili neki drugi zdravstveni problem povezan s glutenom, vaš liječnik vam vjerojatno neće preporučiti potpuno isključivanje glutena.

Bez obzira na trend koji je trenutno aktualan, znanstvena istraživanja nisu pronašla dokaze da prehrana bez glutena potiče bolje zdravlje ili gubitak težine za opću populaciju.


Kako mi nutritionist može pomoći pri liječenju celijakije?
 

Nutricionist vam pruža savjete i edukaciju o tome kako slijediti bezglutenski plan prehrane. Suradnja se često sastoji od izrade planova o bezglutenskim obrocima, konzumaciji cjelovitih i obogaćenih žitarica bez glutena, dodavanju multivitamina i mineralnih dodataka (kalcij, vitamin D, željezo). Najbitnije od svega, nutricionist vas uči kako da pročitate deklaracije kako biste utvrdili je li hrana bez glutena. 

Osim toga, nutricionist vam pruža pouzdane izvore informacija o namirnicama, rasporedu, i najbolje savjete koji će vam olakšati vašu svakodnevnu borbu s celijakijom i intolerancijom na gluten.

Također, nutricionist vam može pomoći i kako biste potražili izvore glutena koje možda unosite svakodnevno a da toga niste svjesni. 

Još jedna od stvari koju vam nutricionist može pomoći odrediti je jesu li vaši trenutni simptomi možda povezani s drugim prehrambenim intolerancijama poput laktoze ili fruktoze. 

 

Kada kontaktirati nutricionista za plan prehrane zbog celijakije i intolerancije na gluten?

-Izbacili ste gluten iz prehrane i ne osjećate se dobro
-Vaši se simptomi se ne poboljšavaju unatoč tome što više ne konzumirate gluten
-Imate problema s viškom ili manjkom kilograma nakon dijagnoze
-Pretpostavljate da ste intolerantni na gluten

Uloga prehrane u liječenju intolerancije na gluten i celijakije je ključna budući da je prehrana faktor rizika koji se može mijenjati za većinu kroničnih stanja.

U NutriCentru posjedujemo dugi niz godina u suradnji s pacijentima koji imaju kronične i kompleksne bolesti kao što su celijakija, autoimune, kožne, gastrointestinalne bolesti koje su sve češće kod sve većeg broja ljudi.

Ova stanja su usko povezana s našom okolinom, načinom života i prehranom, te se modifikacijom životnog stila i prehranom može  olakšati svakodnevni život, te umanjiti broj problema.

Ukoliko imate specifično pitanje vezano za vaš problem celijakije ili intolerancije na gluten konaktirajte naš tim kako bi smo vam odgovorili na sve nedoumice u vezi zdrave prehrane.