24 ožu
down sindromom - djeca

Prehrana djece sa down sindromom

U našem centru je do sada bilo 20 posebnih malih pacijenata. Ono što im je svima zajedničko jeste da su imali posebne zahtjeve, neki ne žele ni jedan dan bez sladoleda, drugi ne žele bez mineralne vode, uglavnom posebni su.  

Zanimljivosti u prehrani kreću od dojenja.

Kada je riječ o dojenju, novorođenčad s Down sindromom treba dojiti duže i s puno strpljenja. Oni jedu puno sporije i teže zbog hipotonije mišića, koja uključuje i hipotoniju jezika i usta. Potrebno je vrijeme, mir i strpljenje.

ČVRSTA HRANA

Kod uvodjenja čvrste hrane treba uvijek imati na umu da su usta i nos maleni, a jezik uvećan. Važno je prilagoditi pribor za jelo potrebama djeteta i uvijek ostaviti dovoljno vremena za jelo. Najveća izazov u hranjenju je hipotonija mišića, zato je veoma važno redovno vježbati kako žvakanje, tako i samo držanje pribora za jelo. Prstići su nešto kraći, tako da zalogaje trebamo prilagoditi ukoliko se odlučimo da bebu pustimo da sama jede svojim rukicama. Dodirivanje različitih tekstura će učiniti da dijete bude manje izbirljivo kada je hrana u pitanju.

Djecu s Down sindromom ne treba gledati kao drugačije, nego kao osobe kojima se dogodilo da imaju neke dodatne potrebe. Prehrana djece sa Down sindromom se ne razlikuje mnogo od prehrane djece bez poteškoća, samo je još važnije primjenjivati pravilnu i izbalansiranu prehranu.

Zašto?

Zato što su skloniji debljanju, opstipaciji, nažalost češće obolijevaju od dijabetesa, celijakije i podložniji su infekcijama.

Što činiti?

  •   Redovna i pravilna hidratacija.
  •   Povrće, povrće, povrće.
  •   Pola tanjura povrće, ¼ integralne žitarice, ¼ zdrav izvor proteina
  •   Užine, voće u kombinaciji sa orašastim plodovima, oblik u kojem ćemo servirati užinu je individualan.

Što je još važno naglasiti?

Djetetu je važno dati mogućnost IZBORA. Bilo to na način da ćemo ga unaprijed uključiti u planiranje obroka ili mu servirati npr 2 vrste salate. Bitno je da dijete ima mogućnost da bira. 

  •  Izbjegavati GLUTEN
  •  Davati hranu bogatu HOLINOM ( povrće, gljive, voće, riba, jaja, mahunarke i žitarice ... )


Izvori:                                               

www.indi.ie
www.drschaer.com
www.hanreich-verlag.at
www.deutsche-apotheker-zeitung.de