04 sij
dijeta nakon blagdana

Planirate na dijetu nakon blagdana? Evo što trebate znati prije početka!

“Odlazak na dijetu” je svojevrsna kultura koja je sveprisutna u našem društvu, a često se čini kao da postoji savršen način da izgubimo kilograme ili da postignemo određenu fizičku formu. 

Ljudi su najčešće privučeni brzim dijetama nakon blagdana zbog osjećaja krivnje i nezadovoljstva svojim tijelom nakon što su se hranili obilno. Također, neki od nas mogu osjećati pritisak da se brzo vrate na "normalnu" težinu i fizičku formu, što može dovesti do ideje da odlazite na brze dijete koje obećavaju velike gubitke za kratko vrijeme.

Ali, idealiziranje dijeta nakon Božićnih blagdana može biti štetno za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Opasnost ovakvih dijeta je u tome što zanemaruju važnost zdravog i uravnoteženog odnosa prema hrani i tijelu.

Dijete nas često vode cikličnoj potrazi za savršenstvom i rezultiraju osjećajem neuspjeha, jer obećavaju brz i ogroman gubitak kilograma za kratko vrijeme, a ponekad vode i ka poremećajima prehrane poput anoreksije ili bulimije. 

Dijete mogu imati brojne nuspojave, uključujući fizičke i emocionalne. Fizičke nuspojave mogu uključivati ​​promjene u razini hormona, kao što su hormon leptin i hormon grelin, koji mogu utjecati na apetit i razinu energije. Dijete također mogu dovesti do smanjenja mišićne mase i povećanja rizika od osteoporoze. 

Emocionalne nuspojave mogu uključivati ​​osjećaj krivnje i neuspjeha kada se ne držimo striktnih pravila dijete, kao i povećani rizik od poremećaja prehrane. Stoga je važno razviti zdrav i uravnotežen odnos prema hrani i izbjegavati dijete koliko je to moguće.

Umjesto da se fokusiramo na kontroliranje i mijenjanje našeg tijela, trebali bismo se fokusirati na razumijevanje i slušanje znakova našeg tijela.

Jedna od opasnosti odlaska na dijetu je tzv. jo-jo efekt, gdje se težina brzo vraća nakon što se prestane s dijetom. Kada se vratite na "normalno" prehranjivanje nakon dijete, vaše tijelo može početi skladištiti više masti kao rezervu za buduće periode gladovanja. Osim toga, dijete mogu imati negativan utjecaj na vaš metabolizam i hormone, što može utjecati na vašu buduću sposobnost da izgubite ili održite težinu. 

Jedan od načina da se oslobodimo “kulture dijeta” jest da počnemo slušati što nam naše tijelo govori i prepoznamo što nam stvarno treba. To znači jesti kada smo gladni, a prestati kada smo siti, te odabrati hranu koja nas čini zadovoljnima i zdravima. To također znači prestati se mjeriti s drugima i prestati se uspoređivati, te prihvatiti da smo svi različiti i da je to u redu.

Naučiti slušati znakove tijela može biti teško, posebno ako ste puno puta isprobavali različite dijete koje su vam govorile što i koliko trebate jesti ili koja je hrana “dobra” a koja “loša”. 

Ali s vremenom i praksom, možete naučiti prepoznavati kada ste gladni, siti, ili kada vam nešto drugo treba. To može uključivati i grčeve u trbuhu ili osjećaj lakoće ili težine u tijelu, kao i osjećaje razdražljivosti ili anksioznosti.

Ponekad nam naša tijela mogu govoriti da nam treba nešto drugo osim hrane, poput odmora ili jednostavno vremena za sebe. Stoga je važno naučiti razliku između fizičkih i emocionalnih potreba. Važno je naučiti kada smo zaista gladni, a kada su naše emocije gladne.

Što onda učiniti nakon što smo se obilno počastili za blagdane?

Jedan od zdravih načina prehrane nakon što ste se hranili obilno tijekom blagdana jest da počnete jesti manje obroke više puta dnevno umjesto velikih obroka. To može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i spriječiti prejedanje. 

Također, pokušajte jesti više voća, povrća i cjelovitih žitarica kako biste dobili dodatnu vlakna i nutrijente. Pijenje dovoljno tekućine, posebno vode i čaja, također može pomoći u održavanju hidratacije i spriječiti prejedanje. 

Umjesto da se fokusirate na ograničavanje određenih namirnica, radije se fokusirajte na razvijanje zdravih navika prehrane i slušanje znakova vlastitog tijela kako biste održali optimalnu težinu na zdrav način.

Međutim, često nam je teško samostalno prepoznati što nam stvarno treba i koliko toga trebamo. U ovakvim trenucima nije sramota pitati za stručnu pomoć, osvijestiti se da ne možemo sami i da trebamo pomoć struke koja će nas usmjeriti na pravi put jer je to prvi korak izlaska iz začaranog kruga dijeta. 

Nutricionist je stručnjak za hranu i prehranu koji može pomoći u stvaranju zdravog i uravnoteženog plana prehrane koji će se prilagoditi vašim individualnim potrebama. Nutricionist/ica će uzeti u obzir vaše ciljeve, stil života, medicinsku povijest i druge čimbenike kako bi vam pomogao stvoriti plan prehrane koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve na zdrav način.

Konzultiranje se s nutricionistom također vam može pomoći da se oslobodite negativnog odnosa prema hrani i da počnete jesti s više svijesti i uživanja. 

Nutricionist će vam dati praktične savjete o tome kako pravilno odabrati i pripremiti hranu, kao i kako razviti zdrave navike prehrane koje će vam pomoći da se osjećate bolje i da izgubite težinu ako je to vaš cilj.

Ukratko, konzultiranje s nutricionistom može vam pomoći da se oslobodite kulture dijeta i da naučite slušati naznake tijela, te da stvorite zdrav i uravnotežen plan prehrane koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve na zdrav način. 

Ne samo da ćete dobiti stručne savjete o prehrani, već ćete i naučiti kako se osloboditi negativnog odnosa prema hrani i jesti s više svijesti i uživanja.


Kao i uvijek, u NutriCentru vam svakodnevno pomažemo da razvijete zdrave navike prehrane i da se oslobodite negativnog odnosa prema hrani. 

S beskonačnom količinom informacija o prehrani dostupnih ovih dana, teško je pronaći pravi način koji odgovara vašim obvezama i potrebama. Iz ovog razloga u NutriCentru nudimo više paketa nutricionističkih planova i podrške kako bi se prilagodili vašim individualnim potrebama.

Ukoliko prepoznajete da imate problem s kulturom dijeta, prejedanjem ili slično, naši nutricionisti u suradnji sa psihoterapeutom -  uz paket prehrane i individualne psihoterapije, mogu vam pružiti najrelevantnije informacije za vašu situaciju.
 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili bi željeli saznati više o tome kako vam možemo pomoći, slobodno nas kontaktirajte putem kontakt forme. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam da postignete svoje ciljeve uz zdravu prehranu.