Juicing je zapravo cijeđenje soka iz voća, povrća i biljaka. Danas je juicing naziv za novu metodu prehrane, u kojoj se konzumiraju uglavnom sokovi od povrća.
Je li juicing dobar za organizam?
Iako nema detaljnih zdravstvenih istraživanja koja potvrđuju 100% da su cijeđeni sokovi zdraviji od konzumiranja cijelog soka od voća i povrća, opće je prihvaćeno da je cijeđenje soka odličan način da učinkovito i brzo dobijete dobar udio vitamina.
Velika većina ljudi koja zbog lošeg načina života ili nedostatka vremena ili znanja ne unosi hranjive tvari koje bi trebala, može neizmjerno uživati u blagodatima svježeg soka.
Cijeđenje soka je dobro za vas jer bi bilo teško dobiti sve hranjive tvari iz ovih proizvoda ujutro, žvačući celer, jabuku, mrkvu, špinat, kelj i đumbir. Juicing olakšava ovaj proces jer možete sve sastojke staviti u sokovnik i obaviti posao za nekoliko sekundi.
Koje su prednosti juicinga?
Juicing je dobar način da lakše apsorbirate hranjive tvari iz soka nego iz cijelovitee hrane. Cijeđenjem možete doslovno istisnuti mnoge vitamine, minerale i fitokemikalije koje se nalaze u voću i povrću cijeđenjem soka (i time dobiti mnogo tih hranjivih tvari).
Sokovi koje dobijete juicingom sadrže većinu vitamina, minerala i biljnih kemikalija (fitonutrijenata) koji se nalaze u voću i povrću.
Iako neki ljudi rađe koriste multivitamine, studije sugeriraju da je kvaliteta umjetnih dodataka dvojbena i da se ni približno ne može usporediti s onom prisutnom u prirodno uzgojenoj hrani.
Ako imate problema s probavom ili se trebate detoksificirati nakon pretjeranog uživanja u hrani i alkoholu, sokovi također mogu biti od velike pomoći.
Sjajni primjeri su sok od zelenog kupusa za zdravlje crijeva i sok od crvenog kupusa za rad pluća, a oba izvrsna za mršavljenje.
Zdravstvene prednosti cijeđenja soka u odnosu na jedenje cijelog voća i povrća oslanjaju se na činjenicu da vaše tijelo može bolje i brže apsorbirati hranjive tvari, a to vam daje odmor od probave vlakana.
Koliko često raditi juicing?
To zapravo ovisi o vašem životnom stilu i zdravstvenim potrebama, a one se razlikuju od osobe do osobe. 1-3 dana juicinga odličan su način da oživite tijelo i podignete razinu energije, posebno ako se osjećate tromo, imate problema s probavom, želite se osjećati lakše ili pomoći vratite se na zdravije prehrambene navike.
Postoje li rizici?
U svemu treba imati mjeru, pa tako i juicingu. Većina ljudi koji rade veliko čišćenje sokovima ne jedu dovoljno čvrste hrane da bi zadovoljili svoje energetske potrebe.
Pretjerivanje sa juicingom kao što je 10 dana čišćenja može dovesti do problema kao što su do umor, glavobolje, razdražljivost, gubitak mišićne mase ili drugih problema koji proizlaze iz gladi. Mnogi kupovni sokovi također imaju visok sadržaj šećera i umjetnih dodataka.
Ovi čimbenici mogu olakšati konzumiranje velike količine soka u kratkom razdoblju. Kao rezultat toga, možete unijeti više šećera nego što je planirano kada konzumirate prekomjerne količine soka.
Zaključak
Hranjiva prehrana puna cjelovitih namirnica ključna je za optimalno zdravlje i prevenciju bolesti. Sokovi mogu nadopuniti vašu prehranu, pomoći vam da očistite organizam i potaknete gubitak kilograma nakon stagnacije, ali ne bi trebali zamijeniti čvrstu hranu.
Kada se radi o promjenama prehrambenih navika kao što je uvođenje juicinga, poželjno bi bilo da se konzultirate se sa stručnjakom. Ukoliko imate pitanja o juicingu, slobodno kontaktirajte naš tim nutricionista.