04 sij
DETOKSIFIKACIJA

DETOKSIFIKACIJA – potrebna ili ne?

Puno informacija, dezinformacija, loše interpretiranih, čak i neuglednih tekstova o slavnom “detox-u”. Stručnjaci su podijeljeni, jedni kažu da je svaki “detox” prazna priča, drugi zasnivaju svoj rad na toj temi.

Kao i uvijek istina je negdje između. Detoksifikacija je, ukratko i jednostavno, proces uklanjanja toksina iz organizma. 

Jasno je, nitko ne želi toksine u organizmu, pa povodljivija populacija svaki natpis “detox” smatra spasonosnim i osim što kupuje te napitke, ne razmišljaju da bi detoksifikacijski program morao biti apsolutno prilagođen potrebi organizma. Zvuči banalno i otrcano, ali nije svaki “detox” za svakoga i nije sve kako piše. Tu je i nastala greška.

 

KOME TREBA DETOKSIFIKACIJA?

Prvi znak zasićenosti su probavne smetnje s naglaskom na nadutost, zatim znakovi na kosi, koži, noktima, kronični umor, podočnjaci, upale, te smetnje kod respiratornog sustava. Sve su to pokazatelji opterećenog detoksifikacijskog aparata i znak da je potrebno rasterećenje. Međutim, češće reagiramo kada već dođe do bolesti.

 

“ DETOX” JE OZBILJAN PROCES, A NE ALAT ZA MRŠAVLJENJE

Popularni “detox” prvo asocira na postblagdanski program mršavljenja. Može biti dio programa, ali nikako jedini motiv. Detoksifikacija je ozbiljan proces, a jetra je glavni organ detoksifikacije. U njoj se odvijaju procesi filtriracije i neutralizacija toksina u dvije faze. U prvoj fazi detoksifikacije dodaje se kisik na molekulu toksina, a potom se u drugoj fazi neutralizira, sve uz prisutnost specifičnih enzima.

Jednostavnije rečeno, štetne supstance se pretvaraju u manje štetne i izbacuju se putem stolice, urina i znoja. Ako se tijelo čisti prirodno i spontano, protiv čega se onda borimo?

 

PROTIV TOKSINA?

Kada kažemo toksini, mislimo prvo na ksenobiotike – poznate i nepoznate kemikalije koje iz okoliša dođu u čovjeka, te imaju štetan učinak na zdravlje. Primjer su pesticidi, farmaceutici.

Dok čitate, čini se kao još jedno dramatično upozorenje, ali bit će vam lakše zamisliti ako znate da se primjerice ibuprofen – lijek protiv bolova, zajedno sa svojim metabolitima pronašao u svim uzorcima kanalizacije i u morskoj vodi (Norveška). Dakle, cilj je smanjiti bolove, na kraju ribe plivaju sa ostacima lijekova, a ribu opet jedemo. Takvih primjera je puno.

Ono što nas najviše zabrinjava je obilježje toksičnosti i kancerogenosti takvih tvari dok kruže prirodom i nama. S obzirom da ih možemo pojesti, udahnuti  ili upiti kroz kožu nemoguće je u potpunosti spriječiti njihov unos, i zato ih je potrebno eliminirati iz organizma.

Nisu samo toksini uzrok opterećenja organizma, nego i svako drugo nagomilavanje, kao što je i masno tkivo odnosno debljina, čak i “fit” život sa previše proteina i aditiva opterećuje sustave. Za sve vrijedi pravilo umjerenosti i za sve navedeno postoji program čišćenja kojega je potrebno primijeniti. 

 

SVE IMA SVOJE GRANICE

Unatoč savršenom ustroju jetre, bubrega, crijeva, kože i limfe, detoksifikacija može biti i neuspješna. Jednostavno, faze procesa nisu u ravnoteži ili jedna od faza nije dovoljno učinkovita. Logika nalaže da bi uneseni i eliminirani toksini trebali bi biti u ravnoteži - u smislu koliko ih uđe toliko i izađe, ali kada unesemo više toksina nego što detoksifikacijski sustav može iznijeti, organi postaju opterećeni i očekuju rasterećenje kako bi povratili svoj puni kapacitet. I tada treba raditi detoksifikaciju.

 

ŠTO MOŽEMO UČINITI SAMI, SVAKI DAN?

Prva strategija je individualno prilagođena prehrana, “boostanje” fitoantioksidansima, kao i nutrijentima antioksidansa (vitamin E, vitamin C, selen) ,obavezna hidroterapija, te opuštanje i san.

Evo namirnica koje mogu potaknuti eliminaciju toksina:

brokula, maline, kupine, jagode, brusnice, ružmarin, đumbir, češnjak, kurkuma, bosiljak, celer, peršin, luk, zeleni čaj, ekstrakt sikavice, orasi, pekan orasi, ekstrakt artičoke.

U principu se sve opet svede na prehranu bogatu povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, te prema istraživanjima dovode do smanjenja nastanka karcinoma, ako do oboljenja i dođe, ponovno se protokolima oporavka koriste antioksidansi (najviše iz voća i povrća), i to najčešće u ekstra dozama. Nitko ne može osporiti benefite ovakve prehrane.

 

DODACI PREHRANI I BILJNI LIJEKOVI UBRZAVAJU STVAR

Preporučujem da se uzimanje biljnih lijekova prepusti stručnjacima kako bi odabrali ciljane suplemente, kofaktore enzimatskih procesa (magnezij, vitamin C, cink), te oformili antimutageni kompleks koji je izbalansiran za individualne potrebe.

 

UZ STRUČNU POMOĆ CILJANO I SIGURNO

Detoksifikacijski program ovisi od zatečenog stanja klijenta, potencijalnih tegoba ili dijagnoza, te načina života klijenta. Ne postoji univerzalni “detox”, niti općenito rješenje i zato se potrebno nasloniti na stručnu pomoć kada liječnik ili nutricionist procjenjuje – što? kada? koliko?

Preporučuje se i posebno isplaniran post koji fizički daje prostor i vrijeme za regeneraciju.

Kako god, detoksifikacija je potrebna bilo da se stručnjak odluči za ekstrakt artičoke, sikavice, glukozinolate iz brokule, polifenole iz zelenog čaja ili detoksifikacijski program od nekoliko dana. 

Voditi će nas do balansa organizma, ubrzanja probave i izmjene tvari, te ćemo biti manje podložni za bolesti.