13 sij
prehrana za dijabetes

Dijabetes i prehrana - stavite šećer pod kontrolu zdravom prehranom.

Ukoliko imate dijabetes, ponekad se možete osjećati preopterećeno jer morate često provjeravati razinu šećera u krvi, birati zdravu hranu, biti fizički aktivni, ne zaboraviti uzeti lijekove i donositi druge dobre odluke o svom zdravlju, sve to - nekoliko puta dnevno.

Ali što je zapravo zdrava prehrana kada pričamo o dijabetesu?

Za dijabetes pojam zdrava prehrana  jednostavno znači birati najzdraviju hranu u umjerenim količinama i držati se redovitih obroka.

Kao dijabetičar, bitno je da se držite planova zdrave prehrane koji su prirodno bogati hranjivim tvarima koji pomažu u glukoregulaciji. To je hrana kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, biljne masti.

Generalno gledajući, plan prehrane za dijabetičare je plan prehrane koji je povoljan i za ljude koji nemaju problem s dijabetesom.


Zašto je plan prehrane za dijabetes bitan?


Vaš lječnik će vam vjerojatno preporučiti da posjetite nutricionista koji će vam pomoći da razvijete plan zdrave prehrane. Plan prehrane vam pomaže kontrolirati glukozu, težinu, rizike srčanih bolesti, masnoću i visok krvni tlak.

Kada unosite nekontrolirano hranu, vaše tijelo stvara neželjeni porast glukoze u krvi. Ako se glukoza u krvi ne održava pod kontrolom, to može dovesti do ozbiljnih problema, kao što je visoka razina glukoze u krvi (hiperglikemija) koja, ako potraje, može dovesti do dugoročnih komplikacija, kao što su oštećenje živaca, bubrega i srca.

Zdrava, regulirana i kontrolirana prehrana je upravo ključ za održavanje razine glukoze u krvi.

Za većinu ljudi s dijabetesom tipa 2, gubitak težine također može olakšati kontrolu glukoze u krvi i nudi niz drugih zdravstvenih prednosti. Ako trebate smršaviti, dijeta za dijabetes pruža dobro organiziran, hranjiv način da sigurno postignete svoj cilj.

 

Savjeti za zdravu prehranu za osoba s dijabetesom

Koliko trebate jesti i piti ovisi o vašoj dobi, spolu, koliko ste aktivni i ciljevima kojima težite. Ali nijedna pojedinačna hrana ne sadrži sve bitne hranjive tvari koje vaše tijelo treba.

Zato se zdrava prehrana sastoji od raznolikosti i svakodnevnog odabira različitih namirnica iz svake od glavnih skupina namirnica.

Par savjeta koji vam mogu pomoći pri poboljšanju vaše prehrane ako ste dijabetičar:

  • Jedite redovite obroke i zdrave međuobroke raspoređene tijekom dana.
  • Temeljite obroke na hrani bogatoj vlaknima, poput kruha od cjelovitih žitarica i žitarica, graha, leće, povrća i voća.
  • Pazite na količinu masti koju jedete i ograničite količinu zasićenih masti odabirom nemasnog mesa i zdravih masti. Pokušajte izbjegavati prženu hranu za van, peciva i kekse.
  • Održavajte svoju težinu unutar zdravog BMI (indeksa tjelesne mase) tako što ćete uskladiti količinu hrane koju jedete s količinom koju sagorijevate svaki dan

 

Kako vam nutritionist može pomoći pri upravljanju dijabetesom?

Zdrava prehrana može biti različita za svakoga, ovisno o vašem zdravstvenom stanju i životnim ciljevima. Stoga ne postoje jedinstvene smjernice za prehranu. 

Vaše tijelo ima specifične prehrambene potrebe, a nutricionist vam pomaže pronaći ono što vam najbolje odgovara. 

Nutricionisti vam mogu dati smjernice o planiranju obroka, rasporedu obroka, praćenju šećera u krvi i više. Ako ste spremni naučiti više o promjenama načina života kako biste lakše upravljali dijabetesom, preporučamo da rezervirate konzultacije kod iskusnog nutricionista.

 

Što uključuje plan prehrane za dijabetičare?

Plan prehrane za dijabetes temelji se na tri glavna obroka dnevno i međuobroke u redovito vrijeme. To vam pomaže da bolje iskoristite inzulin koji vaše tijelo proizvodi ili dobiva putem lijekova.

Naš stručni tim vam može vam pomoći sastaviti plan prehrane na temelju vaših zdravstvenih ciljeva, ukusa i načina života. 

Ako imate problem s dijabetesom, nakon što ostvarimo prvi kontakt s vama, najčešće ćemo razgovarati o tome kako poboljšati svoje prehrambene navike, kao što je odabir veličine porcija koje odgovaraju potrebama vaše veličine i razine aktivnosti.

Slobodno kontaktirajte naš tim ukoliko imate specifična pitanja u vezi reguliranja prehrane za dijabetičare.