19 srp
nutrigenetika

Što je to nutrigenetika i zašto je bitna?

Što je nutrigenetika?

Nutrigenetika je brzo rastuće područje znanosti koje nastoji razumjeti kako metaboliziramo i obrađujemo različite hranjive tvari, na temelju varijacija koje se nalaze unutar naše DNK. 

Ova znanstvena disciplina proučava efekat genetičkih varijacija na dijetetski odgovor te ulogu nutrijenata i bioaktivnih komponenata hrane na ekspresiju gena. Dakle, nutrigenetika opisuje odgovor organizma na specifični prehrambeni režim.

 

Što je cilj nutrigenetike?

Cilj nutrigenetike je postizanje optimalne razine tjelesnog i mentalnog zdravlja, korištenjem informacija  dobivenih njihovim genetskim polimorfizmima za personalizaciju unosa nutrijenata.

Još jedan od cijeva je i  usklađivanje unosa hranjivih tvari s trenutnim generičkim sastavom, tako da metabolizam i funkcije stanica mogu funkcionirati optimalno. 

Znanstvene studije su pokazale da možemo postići bolje zdravstvene rezultate ako je prehrana prilagođena svakom pojedincu uzimajući u obzir njihove genetske razlike i karakteristike.


Kako izgleda nutrigenetska analiza?

Nutrigenetska analiza nam nudi identifikaciju, klasifikaciju i karakterizaciju varijacija u genomu što pacijentu omogućava specifično razumijevanje metabolizma i predikciju tolerancije organizma na hranu.

Kako naši geni diktiraju metaboličke procese u organizmu, razumijevanje genetskog profila od krucijalne je važnosti za kreiranje ciljane nutritivne terapije ukoliko postoje predispozicije za metaboličke disfunkcije organizma ali i za prevenciju istih.

Ovom specifičnom analizom možemo utvrditi da li naše tijelo efektivno metabolizira ugljikohidrate i masnoće; da li smo skloni gojaznosti te da li imamo rizik za dijabetes i insulinsku rezistenciju.

Kome se preporučuje nutrigenetska analiza?
 

  • Osobama koje su bezuspješno prakticirale različite dijete;
  • Osobama koje žele da započnu specifičnu prehranu u cilju smanjenja i održavanja tjelesne mase;
  • Osobama koje žele da se posvete fizičkoj aktivnosti, kako bi se utvrdilo koji tip sporta odgovara njihovom organizmu;
  • Osobama koje žele da prilagođenom, individualnom ishranom i životnim stilom dostignu i očuvaju optimalno zdravlje i vitalnost.

 

Kako i tko može odraditi nutrigenetski test?

Svatko, bez obzira na dob, može pristupiti našem genetskom testu. Test je bezbolan, dovoljno je samo uzeti uzorak sline iz usne šupljine.

Je li nutrigenetika samo trend ili postoji čvrsta znanstvena potpora iza nje?

To je područje znanja koje se proučava već nekoliko desetljeća. Genetika je u interakciji s našom prehranom, stoga je analiza našeg ljudskog genoma temeljna. Znanstvene studije pažljivo se ispituju prema strogim znanstvenim kriterijima kvalitete kako bi se odabrale znanstveno najrelevantnije. 

Osim toga, naš tim nutricionista prati nova otkrića u nutrigenetici, uključujući relevantne nove studije koje nam omogućuju da iz vaše DNK izvučemo najviše.
 

Može li mi nutrigenetika pomoći da izgubim kilograme?

Učenje o vašem genotipu neće magično uzrokovati gubitak težine. Ono što radite s informacijama može vam pomoći da smršavite.

Stvarni DNK test ne pomaže ljudima u mršavljenju. Međutim, radnje koje poduzmete nakon informacija dobivenih genetskim testom mogu vam pomoći u mršavljenju.

Ljudima koji nisu predani onome što je potrebno za mršavljenje, poput nutricionističkog plana prehrane i tjelovježbe, genetske informacije neće biti korisne. 

Genetske predispozicije za pretilost ne znače da ste predodređeni za prekomjernu težinu. To samo znači da ćete možda morati više raditi kako biste održali zdravu težinu.

 

Što se može vidjeti u nutrigenetskom testu?

Iz genetičkog testa iščitava se što možeš jesti, imaš li intoleranciju na laktozu, imaš li gen za pretilost, je li efektivno metaboliziraš ugljikohidrate i masti, te nosiš li rizik za dijabetes i ostale moderne bolesti. Test je bezbolan, dovoljno je samo uzeti uzorak sline iz usne šupljine.

Prošlo je vrijeme nasumičnog savjetovanja, jer moderno vrijeme nam je donijelo i moderne bolesti, nemamo vremena za tapkanje u mraku i "isprobavanje" dijeta.

Osim toga nije u mršavljenju sve, imunološki sustav treba još veću podršku. Osim testa nutrigenetike, u našem centru dostupan je i test intolerancije na laktozu

Motivirani stvarnim događajima shvaćamo važnost detaljne dijegnostike kroz naše programe.

Nakon što smo djevojci sa epilepsijom i kolitisom pomogli sa regulacijom kilaže i poboljšanim općim stanjem, javlja se i dalje neobjašnjiva nadutost.

Uskoro smo shvatili da tablete za epilepsiju sadržavaju laktozu i da je naša pacijentica intolerantna na istu. (Utvrđeno testom.)

Rerazgrađena laktoza u debelom crijevu izaziva sljedeće simptome:

 

  • nadutost,
  • žgaravicu,
  • dijareju,
  • mučninu,
  • hipoglikemiju,
  • simptome iritabilnog crijeva,
  • glavobolja,
  • neraspoloženje


 

Drago nam je pružiti vam brzo i sigurno nutricionističko rješenje. Ukoliko imate više pitanja o nutrigenetici, kontaktirajte nas, rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja!