23 svibnja
životni stil

Zašto mijenjati životni stil?

Autor: Marijana Zubac, nutrititon coach

Zašto se stalno forsira da se mijenjamo? Tko nam pokazuje kako treba živjeti? I ZAŠTO?

Kada bi Vas netko pitao ZAŠTO bi se javili nutricionistu ili uopće mijenjali išta u životu, uglavnom bi odgovorili – „Zbog mršavljenja“ ili „Nemam ja vremena za to“.

Pa nije baš da su svaka žena ili muškarac motivirani estetskim izgledom. Ne nastoji svatko biti top model. Puno je faktora koji čovjeka čini samodostatnim i zadovoljnim, a estetika je motiv do prvog klimavog rezultata.

Fokus svakog ozbiljnog muškarca ili žene su na odgoju djece, snalaženju za obitelji, razvoju posla, fakultetskim obavezama, pa se čini se da je široj publici postalo isprazno pričanje o promjeni životnoga stila ili je rezervirano za ljude bez obaveza.

Zdrav životni stil postao je kao neki veseli pokret, ali ako saznaš što će ti to točno donijeti, znati ćeš da se tiče ipak i tebe, ali u razumnijoj varijanti:

Zato što si potreban sebi i drugima u punoj snazi
Nije sebično brinuti se o sebi. Zapravo ako si posvećen drugima, trebaju te u punoj snazi! To ne znači da će prehrana i skidanje kilograma postati tema dana. Savjetuj se sa stručnjakom koji će prilagoditi plan tvom dnevnom ritmu i pomoći ti da tiho uvodiš promjene u svoj život. Lagano i sa ukućanima podijeliti izmjene uz objašnjenja ispod. Skidanje kilograma je stres za organizam, to je ozbiljan projekt i kroz svaku fazu potrebno je napraviti kontrolu, kako mršavljenje ne bi ostavilo štetu na drugom dijelu organizma – izostanak mjesečnice, problemi s probavom, nesvjesticama, anemijom, anksioznosti, u zadnje vrijeme i mononukleozom, sve zbog dobre želje i loših programa.

Zato što ćeš sa nutricionistom ubrzati metabolizam
Možda i Vi imate prijateljicu koja jede isto ili više od vas, ali je vitkija, poletnija. Jednostavno, svaka Vaša greškica se na vaganju vidi, imate osjećaj da se i „voda pretvara u masno tkivo“. Tako se širi loša teorija da sve mora biti s prehranom perfektno ili ne vrijedi ni pokušavati. Odustajete nakon prve greške. Nije do Vas!

To samo znači da Vam je metabolizam usporen. Osoba koja ima 35 godina, a metabolizam radi kao da joj je 50 godina NE MOŽE mršavjeti bez stručnog vođenja.  To mjerimo u našim centrima i na tom saznanju slažemo različite strategije za ubrzavanje. Kada metabolizam „spava“, ne troši čak ni minimalno kalorija za bazalne funkcije, u stanju je prištede i kilogrami rastu iz godine u godinu, jer logično, kako organizam stari metabolizam se prirodno usporava, a već je usporen. I tu kreću frustracije. Nisu isti programi prehrane za svakoga – ovisi zašto metabolizam ne surađuje i zašto ne troši ni onoliko energije koliko bi trebao! Svaki sljedeći pogrešan program usporiti će ga još, a kilograme ćete vratiti!

Zato što će tvoja probava imati normalan ritam
Raspoloženje ovisi od dobrog do fantastičnog, sve češće anksioznog osjećaja preplavljenosti. Muče se ljudi sa svakodnevnim problemima, ali zagađen organizam je i uzrok i posljedica života koji je ubrzan. Učestala putovanja, izloženost vanjskim faktorima, organizam gubi samoregulirajuće funkcije. Prvo se sve vidi na koži i osjeća na probavi. Po tijelu kruže otpadne toksične tvari, umjesto da se izlučuju, pa da u ovome slučaju imate i savršenu liniju potrebno je uz nutricionističku pomoć regulirati sustav.

Nije dobro da ste stalno naduti, toksina se treba rješavati! Rješenja su često banalna i organizam često poručuje „Izbaci mi hranu koju ne mogu probaviti i oporaviti ću se sam!“ umjesto „Daj mi nešto da mi bude bolje“. Dovoljni su samo dodavi prehrani cimet, probavni enzimi, đumbir, probiotici i imamo poboljšanje već za nekoliko sati, a hranu treba pročistiti od one koja vam smeta. To procjenjuje nutricionist!

Zato što uzak struk nije garancija zdravlja
Vidjela sam u ordinaciji puno uskih strukova koji nisu zdravi. Nažalost. Neki su u oporavku od teških oboljenja. Neki su brzim dijetama i mršavljenjem na silu dobili mononukleozu. Neki od kada znaju za sebe ne mogu dobiti na težini!

To su one prijateljice ili prijatelji koji jedu koliko hoće i što hoće, a izgledaju „skinny“.

Oni zapravo imaju brz metabolizam i iskorištavaju ga jer jedu bilo što, a bez da dobiju kilogram viška.  Tek tada morate početi misliti o zdravlju. Osobe koje imaju i premalen broj kilograma mogu patiti od inzulinske rezistencije, povišenih masnoća ili visokog krvnog tlaka.

Tako da dolazak nutricionistu često nije mršavljenje, nego zdravstvena potreba.

Zato što ćeš osjetiti rasterećenje
Prve recenzije nakon suradnje sa nutricionistom je – „Jedem, a mršavim.  Prije nisam jeo, a kilaža je bila ista. Osjećam energiju napokon!“ A onda kada vide -10 kilograma manje za nešto više od mjesec dana, shvate da je manje kilograma samo rezultat promjene na dobro. Iako je dobar motiv, ali bolje razmišljati da daš sve od sebe i za sebe svaki dan, od jutra do navečer. Lijepo je biti lijep, ali ljepše je biti zdrav! Tako skinute kiligrame nećete vratiti nikada. To je svjesna promjena.

Situacija o stručnim savjetima je zbunjujuća. Pa samo o magneziju imate 50 teorija. Svi stručnjaci pričaju isto, ali dijele različite savjete. Računaju se kalorije, koje se zadnje trebaju spominjati.

Mršavljenje je nuspojava – samo dođe kada se uspostavi ravnoteža u organizmu i kada se dobro ophodite prema tijelu. Nije motiv. Motiv je organizam u punoj funkciji, tada kilogrami nemaju šansu, sve ostalo je kratkoga daha!

Nijedna promjena nije dobra, ako ne znaš ZAŠTO.