27 stu
sindrom uskih hlača

Sindrom uskih hlača - kako tijesna garderoba može štetiti vašem zdravlju?

Na prvu, ovaj pojam zvuči kao novi trend ili izmišljena fraza, ali - sindrom uskih hlača ili eng. (tight pants syndrome) zaista postoji i može biti uzrok problema kao što su teška i neregularna probava, bolovi u trbuhu, bedrima i međunožju. 

Iako svi ponekad oblačimo nešto uže kako bi smo bili uz korak s najnovijom modom ili se osjećali ljepše i zgodnije takav modni izbor nam može doći na naplatu u valuti - naše zdravlje.

Ovaj sindrom je medicinskim stručnjacima poznat duže vremena a službeno mu je ime meralgia paresthetica.

Prijašnjih godina bio je karakterističan za osobe s velikim viškom kilograma, koji po čitav dan nose jako stegnut remen i usku odjeću u predjelu abdomena i puno sjede. Danas i nije tako izoliran samo za ovu skupinu ljudi te uvelike pogađa i ljude koji nisu nužno pretili ili imaju višak kilograma.  

Sindrom uskih hlača uzrokuje utrnulost i bol u trbuhu, bedrima i živcima.
Jednostavno rečeno - kada vršite pritisak na trbuh, hrana se ne probavlja pravilno. Ovo je potencijalna opasnost za ljude koji imaju refluksni ezofagitis, žgaravicu ili kroničnu žgaravicu. A također može biti i uzrok ovih stanja.

Još jedan od znakova ovog sindroma može biti taj da osjećate utrnulost bedra, lista, ili trnce koji vam se spuštaju niz nogu zbog uskih nogavica. Možete imati osjećaj kao da vaša noga nije vaša, a kada ustanete ne osjećate stopalo ispod sebe neko vrijeme.

U nekim ekstremnim slučajevima, pacijenti su zbog kroničnog nošenja uske odjeće i problema morali biti podvrgnuti operacijama kako bi se spasila funkcionalnost mišića ili čitave noge.
 

Sindrom uskih hlača nije toliko opasan ukoliko je iznimka - to jest ako u rijetkim slučajevima nosite usku odjeću - ali ako to radite svaki dan ili često ovi simptomi se ponavljaju, to može potencijalno dovesti do trajnih oštećenja probave, želuca, živaca i mišića.

Također, posebnu pažnju kod nošenja uske garderobe bi trebali posvetiti muškarci jer one mogu dovesti do prestanka cirkulacije i torzije testisa. 

Što učiniti?

Koristite zdrav razum. Možda zbog vašeg životno stila nije moguće da u potpunosti prestanete nositi uske hlače i remenje, ali ih možete nositi pametno. Ako nosite uske hlače, nemojte se naginjati naprijed,  saginjati raditi kućne poslove ili vježbati.

Ukoliko imate neki od ovih problema a nosite usku odjeću - probajte 10 dana nositi širu odjeću kako bi ste prmjetili ima li razlike u olakšanju problema probave, žgaravice, i mučnine.

Iako nam je svima dobro poznata izreka da za ljepotu treba trpjeti, nije vrijedno ukoliko će vam to narušiti zdravlje. Ako su vam hlače i remen toliko uski da uzrokuju bol, utrnulost ili peckanje, uzmite veći broj ili se posavjetujte s nutricionistom.