Svake godine spremamo detaljno ormare, čistimo dom, isto tako bi trebalo biti sa našim tijelom.
Zimi smo jeli masniju, začinjeniju hranu i to je ok. Grijala nas je i poboljšavala cirkulaciju.
Sada je vrijeme za rasterećenje, za laganu hranu i buđenje tijela.
Kako početi?
Prvo smanjite količinu mesa. U prehranu ubacite tofu, mahunarke, gljive.
Drugi korak - jesti što više "živu" hranu. Salate, voće & povrće u različitim kombinacijama.
"Živa" hrana, živo tijelo.
Eksperimentirati sa "light" dresinzima, zdravim desertima i osvježavajućim juhama koje ćemo ovaj put možda servirati hladne.
Proljeće je idealno vrijeme za detoksifikaciju organizma.
Pronađite svoj idealni način za detox, nema čarobnog recepta, svakom odgovara nesto drugo. Evo nekoliko jednostavnih smjernica.
Dan započeti sa vodom, nakon čega ide čaj ili sok od povrća, lagana limunada.
Obroci neka budu povrtne juhe, salate, svježe cijeđeni sokovi.
Ukoliko ste nesigurni oko bilo čega ili imate nekih zdravstvenih problema obratite se nutricionisti kako bi vam pomogao na tom putu.
Potrebno je pročistiti probavni sustav!
Planirati obroke tako da nam se količina zelenog lisnatog povrća na tanjuru znatno poveća.
Nažalost, za neke od nas proljeće znači i problemi sa alergijama.
U tom slučaju prehranu obogatiti:
- Probioticima ( jogurt, kefir, fermentirano povrće ... )
- Vitaminom D ( gljive, soja, riba ... )
- Vitaminom C ( paprika, nar, citrusi ... )
- Magnezijem ( mahunarke, žitarice, orašasti plodovi ... )
Pored svega što smo naveli, nikako ne smijemo zaboraviti na pravilnu hidrataciju, koja je tijekom cijele godine veoma bitna, posebno kada nam stignu topli dani.
Bilo da se odlučimo za vodu u koju ćemo dodati omiljeno voće ili napravimo svoj ledeni čaj, naše tijelo će nam biti zahvalno.
Proljeće je idealan period da se pokrenemo konačno i krenemo na fitnes koji smo planirali, počnemo planinariti ili upisemo kurs plesa koji odavno želimo.
Proljeće može biti period uzleta za ostatak godine, ako se dobro pripremimo. U suprotnom samo iscrpljuje.