07 lis
Pročitaj 5 navika za regeneraciju i zdravlje

Pročitaj 5 navika za regeneraciju i zdravlje

Ne podcjenjujte moć dobrih navika kad je u pitanju odmor i regeneracija. Baš tada je važno kako živimo. Ima tu još finessa i napomena, ali osnove sam sabrala u ovih 5 navika:

1. Ultimativno prvo mjesto – san!

Ne bih previše stručno o snu, dostupne studije su jasne. Tko ne spava, razboli se. Teško se oporavlja i zapravo ne živi, nego preživljava. Utječe i na hormone, raspoloženje, produktivnost, fokus i upravo zato je nezapamćena prodaja biljnih pripravaka za pojačavanje kognitivnih sposobnosti – koncentracije i fokusa. Opet liječimo posljedicu, ne uzrok!

Btw. Moja teorija talijanske dugovječnosti i zdravlja, odnosno mediteranskog načina života je zapravo popodnevni san, kada se sve zatvara i ide na odmor. Zatim se i hrane ljekovito.
 

2. Bazna prehrana mora biti balansirana!

Prehrana nije balansirana ako birate salatu umjesto tjestenine! Možda trebate baš 150 g tjestenine u svom obroku uz salatu kako bi bili najbolja verzija sebe. Tko zna – zna stručnjak! Dakle, teško da možete procjenu i individualno hranjenje prilagoditi sami, a da na naštetite nečemu. Uz riječ balans, podrazumijevam i dovoljnu hidrataciju!

3. Pijte dodatke prehrani – Uglavnom proteini, minerali i vitamini 

Koji su najbolji? Kako ih piti? Kada? Koliko? Dodaci prehrani se ne uzimaju prema najljepšem instastoryu, nego prema nalazu koji  zabilježava nedostatak nečega. Nikada nemojte uzimati nešto na svoju ruku, radije se savjetujte sa nutricionistom, liječnikom koji će prema zabilježenom nedostatku propisati dodatak prehrani koji će „pokriti taj nedostatak“.
 Načini unosa su razni, čak nekima, u dogovoru s liječnicima ide i intravenozna nadopuna, ne koriste se uopće oralne komercijalne pilule.
 

4. Svi česti putnici – pijte probiotike!

Moji pacijenti i pacijentice su često u business-u, putuju. Nema ih „ni za glavu, ni za rep“, a svi od njih mi se žale na nadutost. Brz način života, izmjene klima, začina, vode, sna, hormona - mikrobiom je u disbalansu.

Sama riječ probiotici - „pro“ i „bios“, što znači „za život“, kaže koliko su važni! Probiotike birajte isto tako prema simptomima, životnom stilu (neki se piju 1 na dan, neki 3x na dan), neki čak u fazama - 1 soj nekoliko tjedana, onda ide drugi. Ovo pišem kako bi bolje razumjeli važnost individualnog pristupa. 
 

5. Fizički pokret.

Priroda. Teretana. Planina. Dvorište. Vrt. Ujutro ili popodne. Kako god, samo neka je kontinuitet! I opet san.

 

Marijana Zubac