04 lis
hpd prenj

Planinarski izlet na Žlijeb, planina Čvrsnica u organizaciji NutriCENTRA

Dana 08. 10. 2022. ( Subota), organiziramo jednodnevni planinarski izlet na Žlijeb koji se nalazi na istočnim padinama planine Čvrsnice.

Planirani polazak je u 7:30 h sa stadiona Zrinjskog, ( potrebno je doći 15-ak min ranije).

Do Dive Grabovice, 250 mnv, dolazimo magistralnom cestom M17 u pravcu Jablanice. Neposredno prije hidrocentrale Grabovica odvajamo se lijevo i vozimo još par km prvo asfaltnom pa zatim i kratko makadamskim putem do polazišne točke našeg izleta.

Nakon kratke provjere opreme i upoznavanja s vodičima krećemo markiranom stazom do planinarske kuće Žlijeb.

Staza je ugodna za hodanje i cijelo vrijeme nas vodi kroz šumu ( prvo grabovu pa poslije bukovu). Nakon sat vremena hoda dolazimo do prvog izvora gdje pravimo pauzu. 40-ak min nakon prvog je drugi izvor i to je zadnje mjesto gdje možemo obnoviti zalihe pitke vode. Ostaje nam još pola sata do odredišta.

Tamo pravimo veću pauzu, ručamo, posjećujemo vidikovac ( udaljen 10 min od kuće). Nakon fotografiranja slijedi povratak istim putem do Dive Grabovice.

Molimo sve prijavljene da ponesu obrok, s obzirom da se radi o rekreativnom penjanju nemamo posebnih nutritivnih zahjeva, tako da je najbolje da ponesete nešto što volite i da uživate u zajedničkom druženju i planinarenju.

Snack - užinu će osigurati naši sponzori!

Oprema:

Odjeću i obuću prilagoditi vremenskim uvjetima. A to znači, odjenuti se slojevito. Preporučujemo sportske majice, od sintetičkih materijala koje se brzo suše (2 kom), nešto toplije, ( flis ili tanka pernata jakna) vjetrovku, kapu i rukavice te planinarske gojzerice ili tenisice malo čvršćih potplata. Dobro će doći bilo kakvi štapovi ( skijaški, planinarski ili obični drveni...)

Jedan presvlak ostaviti u autu.

Što se tiče hrane, ponesite ono što volite jesti ( ne treba pretjerivati), nešto orašastog voća te čokoladicu. Vode je dovoljan 1l.

Da bi sve proteklo u najboljem redu pobrinut će se iskusni, licencirani vodiči Stanice planinarskih vodiča Mostar.

Iskoristiću ovu priliku da ( ako vam se svidi boravak u planini) već sutradan u nedjelju 9.10. pozovem sve na Mostar Outdoor- dane otvorenih vrata HPD-a „Prenj 1933“ u Bogodol, gdje se uz grah i hladno pivo možete upoznati sa aktivnostima planinara, pa i prohodati do Velike Vlajine 1780 mnv, vrha planine Čabulje.

Uz planinarski pozdrav Vedro, vidimo se u subotu.