26 lis
Keto dijeta, medicinska dijeta, liposukcija... koji je vaš izbor?

Keto dijeta, medicinska dijeta, liposukcija... koji je vaš izbor?

Tržište dijeta cvate, tehnike se bruse, a stručnjaci ih ne preporučuju? Što se događa?


Od tri uloge koje prehrana ima danas se uvažavan samo jedna - manipulacija tjelesnom težinom. Tako se proučava tko je uži, tko je širi i kako izgubiti kilograme. Biraju se dijete po preporuci prijatelja, bez brige o zdravlju.

Zašto uopće moramo jesti?

Prema definiciji trebamo jesti da bi imali energiju, da bi se razvijali i ono najvažnije – da bi se zaštitili od bolesti! Međutim, svjedočimo jednom paradoksu pa današnji čovjek živi bez energije, u boležljivom svijetu, razvijajući recepte za brza rješenja i to sjedeći. Tako ne ide.


Zašto ne dijete?


Dijete uglavnom ne pokrivaju onu treću, najvažniju - zaštitnu ulogu prehrane, pa dolazi do iscrpljivanja. Može se raditi o manjku vitamina i minerala, a najčešće slabosti uslijed drastičnog smanjenja masti i ugljikohidrata. U svim ovim manjkavostima osoba gubi kilograme, ali ostavljamo i mozak i tijelo bezosnovnog goriva – ugljikohidrata. To je slučaj kod ketogene dijete! Osim toga ovakav model prehrane je neodrživ i često uzrokuje iscrpljenost, poremećaj hormona, sna i depresiju.


Medicinska dijeta je stroga i veoma restriktivna, može za posljedicu imati glavobolje, umor i bezvoljnost, pa čak i depresiju. Opravdana je iz medicinskih razloga i trebala bi se sprovoditi samo pod nadzorom liječnika. Kod obje dijete je zajednički jo-jo efekt uslijed povratka na „stari“ način hranjenja.

Dijete su dovedene u vezu s manjkom vitamina B12 i C, D, E, K, A, folne kiseline te željeza, magnezija i cinka.

Ako se skoncentirtate to su upravo oni mikronutrijenti koji grade imunitet. Lako je onda zbrojiti dva i dva, ne možemo mršavjeti na štetu zdravlja. 

Nikada poželjniji kirurški zahvati liposukcije kojom se usisavaju nepoželjne masne naslage. Lako je ukloniti problem, ali što smo dobili, ako nismo promijenili navike, te ćemo uskoro vagati isto. 
 

Kako onda zdravo mršavjeti?


Gubitak kilograma treba ići polako. Dati vrijeme sebi i nutricionistu da vodi program. Tako se dođe do povećanja energetske razine, mršavljenja i boljeg općeg stanja. Rezultat je održiv.

Recept za taj rezultat je zdrav životni stil. 

Hidratacija, kvalitetan san, efektivna redukcija stresa, pravilna prehrana, fizička aktivnost – sve je bitno. Ne vrijedi pravilna prehrana bez sna i aktivnosti ili vode. 

Za nekoga će zelenilo biti na tanjuru, za nekoga u bočici. Biti će dana kada ćete uspjeti pojesti dovoljno voća, i onih kada to neće biti slučaj, i posegnuti ćemo za praktičnijim rješenjima. 

Rezultat pravilne prehrane neće biti samo uzak struk, nego i blistava, čista koža, dobro raspoloženje i dovoljno energije za sve što želimo. 

I upamtite, pravilna prehrana nas štiti od bolesti.

Upravo je tu razlika samostalnog mršavljenja i mršavljenja sa nutricionistom.