22 srp
Prehrana

Doručak prije treninga DA ili NE?!

Ako ste mislili da postite samo petkom pročitajte tekst.
Postiš svaku noć i to dok spavaš. A prvi obrok nakon posta zove se BREAKFAST = doslovno prevedeno kao prekid posta (break-fasting) ili famozni DORUČAK.

Tema oko koje se vode rasprave u najvišim stupnjevima znanosti. Prvi kažu doručak je najvažniji, drugi pak svi obroci su jednako važni…

Mene zanima funkcionalnost hranjenja prije i poslije treninga.

 Doručak je najvažniji obrok u danu prvenstveno jer nas energetski podiže – priprema za sve mentalne i fizičke napore koje nas čekaju kroz dan. To je sigurno i nijedna studija me više ne može uvjeriti u suprotno.

Ali vratimo se na utjecaj na trening..

DORUČAK PRIJE ILI POSLIJE TRENINGA

 Istraživanja na ovu temu pokazala su iznenađujuće rezultate. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe:

  • Prva grupa nije vježbala
  • Druga je vježbala i konzumirala je doručak prije treninga koji se sastojao od ugljikohidrata i uključivao je izotoničke napitke
  • Treća je vježbala i doručkovala je nakon treninga i pili su vodu

Ispitanici iz prve grupe dobili su u prosjeku dva do tri kilograma. Ispitanici iz druge grupe dobili su upola manje, dok ispitanici iz treće grupe nisu dobili ni kilogram.

 Slične studije kažu da trčanje na traci 60 minuta natašte potrošili čak 20% više zaliha masti.

 Istraživanja, dakle idu u korist vježbanja natašte.

 Paziti : ovo nije savjet za svakoga , osobama s gastritisom ili želučanim problemima se ne preporučuje vježbanje natašte.

 Također ako je cilj tjelovježbe definicija, povećanje forme i snage , ipak će bolje rezultate dati trening poslije kvalitetmog obroka.

Da ne pogriješiš – vodstvo prepusti stručnoj osobi tj. “živom” nutricionistu jer google savjeti nikad nisu bili pametno rješenje