04 stu
Čudo od voća - šipak (nar)

Čudo od voća - šipak (nar)

Hrana ne služi za mršavljenje i debljanje, hrana mora štititi organizam. Tu primarno mislimo na hranu koja je bogata antioksidansima. Naš organizam je izložen raznovrsnim izvorima oksidacijskog stresa i mora se zaštiti.

Evolucijski su se razvili zaštitni mehanizmi antioksidativne obrane i moguće se boriti protiv bolesti ukoliko se antioksidansi stalno regeneriraju u tijelu. Mnogo je hrane koja štiti u prirodi, međutim sjetimo je tek kada smo bolesni.

Dok traje sezona želimo vam pisati o snazi šipka ili nara. Gord, popucao plod sa puno dragocjenih sjemenki apsolutni je vladar jeseni. Obiluje vitaminima, prepun je fitokemikalija, bogat je kalijem, kalcijem, fosforom.

5 glavnih razloga za konzumaciju nara:

1. Antikancerogeno djelovanje

Sjemenke nara sadrže u sebi polifenol, moćni antioksidans od kojega potiče specifična crvena boja. Sadrži više polifenola nego zeleni čaj, primjerice. Šipak tako štiti naše stanice od oštećenja i smanjuje upale.

2. Plodnost & izdržljivost

Koncentracija antioksidansa u soku od nara smatra se potencijalnom pomoći za plodnost. Može povećati nivo testosterona kod muškaraca i žena, jednog od glavnih hormona direktno povezanih sa libidom.

Sok od nara bi mogao biti novi pojačivač sportskih performansi jer umanjuje bolove, pomaže u oporavku i smanjuje oksidativna oštećenja uzrokovana vježbanjem.

3. Memorija

Prema nekim istraživanjima polifenoli imaju neuroprotektivno djelovanje. Kod osoba starije dobi s teškoćama u pamćenju koje su svakodnevno konzumirale sok od nara primijećena su znatna poboljšanja vezana uz verbalno i vizualno pamćenje. Pokazalo se da ovo moćno voće pomaže i kod Alzheimerove bolesti.

4. Antivirusno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje 

Vitamin C i drugi nutrijenti koji jačaju imunitet, a prisutni su u soku od nara mogu spriječiti bolest i boriti se protiv infekcije. Antibakterijsko djelovanje soka od nara je posebno korisno protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je Escherichia coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želučane tegobe. Sok od nara može pomoći u smanjenju upale u cijelom tijelu.

5. Obilje vitamina

Nar je odličan izvor vitamina E, pantotenske kiseline ( vitamin B5), vitamina K, kalijuma  i vitamina C . Sok od svježeg nara sadrži više od 40 % dnevnih potreba za vitaminom C. Iz razloga što se vitamin C razlaže prilikom pasterizacije neka za vas i vašu obitelj izbor bude svježe cijeđeni sok nara ili ga jednostavno razrežite i uživajte u ovom predivnom prirodnom plodu. Sačuvati će se sve hranjive tvari, a jedan nar je dovoljan da zadovolji dnevne potrebe za vitaminom C cijele obitelji.

Šipak je čudo od voćke, oko toga bi se svi nutricionisti složili, zato neka bude obavezan dio vašeg plana prehrane. Osim zdravstvenih benefita i prevencije mnogih oboljenja, šipak vas i pomlađuje. Nemojte gubiti strpljenje u čišćenju ovog ploda jer se svaka minuta višestruko isplati.