16 pro
Božić - kako se ne udebljati

Božić - kako se ne udebljati

Nalazimo se u najsvečanijem i srcu najtoplijem razdoblju godine. Od kićenja podržavamo sve, osim pretjeranog kićenja tanjura u kojemu je previše namirnica za isti obrok.

Jasno nam je da je Božić vrijeme izobilja, zapravo se na stolove iznosi sve što se u jednom domu voli jesti, ali to ne znači da se uz mala nutricionistička pravila ne možete osjećati odlično, paziti na svoju probavu, a na kraju pozitivan zdravstveni ishod!

Čak se i u uvodno vrijeme Božića počinje pretjerivati sa količinama, jer adventske kobasice, fritule, palačinke i kuhana vina sa dragim ljudima, kao i zdravice nanižu u puno duži niz dana od samog blagdanskog i ukoliko je nekontroliran može biti pravi “attack” na probavni trakt, zapravo na cijeli organizam.  

Zapravo ne želimo sada pridavati važnost težini nego istaknuti simptome koji se javljaju od blagdanskog prejedanja, a opasni su po zdravlje.

Nije dostojanstveno slavlje, ukoliko se zbog hrane i hedonizma mora intervenirati za vas, a najčešće se javljaju povišen tlak, visoki kolesterol, pogoršanje dijabetesa, želučanih tegoba poput gastritisa i hernije, te probavnih poteškoća (opstipacije i dijareje).

To nije dostojanstveno slavlje. To je pretjerivanje bez samokontrole i blagdani gube smisao u nutricionističkom, ali i duhovnom smislu.  

 

Ali, ne morate se odreći blagdanskog uživanja, ako se pridržavate ovih pravila:

 

  • VOĆE I POVRĆE – povećajte unos voća i povrća!  Uz proteine će jako dobro držati sitost, sačuvati vas od prejedanja. Proteina, vjerujemo, neće nedostajati, od odojka do purice, a nadamo se i ribi barem za Badnjak, ali svakako birajte krto i nemasno meso. Napomena: krumpir nije povrće, nego izvor ugljikohidrata! Ograničite ga na jedno serviranje!
     
  • KOLAČI – ne preskačite, ali ne jedite ih po cijeli dan! Pojedite svoje favorite i to barem 2h iza ručka! 
     
  • KRUH – izbjegavajte peciva uz slasni krumpir ili mega ugljikohidratni prilog. Klasični nutricionistički savjet! A, ako Vam domaći kruh ipak zamiriše, pojedite ga za doručak!
     
  • ZDRAVICA JE OK, ALI KOLIČINA – “zdravica” znači čaša-dvije vina, a ne boca koja osim što značajno utječe na kalorijsku razinu, sigurno će vam pomutiti i dan poslije i metabolizmu iskomplicirati obradu već teške hrane.
     
  • SLIJEDOVI – Recimo da se slijed blagdanskog ručka sastoji  od 5 jela. Ne moraš probati sve u isto vrijeme! Slijedovi imaju smisla samo u fine dining smislu, dakle elegantno posluživanje slijedova hrane, koji su izbalansirani od prvog do zadnjeg zalogaja. Moraju biti maleni, elegantni, praćeni najčešće gutljajima vina, koji kada se zbroje imaju fin efekt na tijelo, a doživljaj je nezaboravan. E, kada bi jeli svu božićnu ponudu u fine dining količinama, značilo bi da ste usvojili sve za što nutriconizam zalaže i zdravstvenih smetnji sa početka teksta ne bi bilo. Dakle, napravite sami svoj jelovnik od ponuđenih jela i podijelite ih u 5 obroka u danu. 
     
  • FIZIČKA AKTIVNOST- iako nas Božić sabire u kuću sa najmilijima i najprivlačnije nam je biti ogrnut dekicama uz filmove, ali nemojte da izostane minimalna kretnja. Šetnja i čestitanje rodbini zvuči kao lijepa gesta i dobra je ideja za ispunjenje osnovne norme kretanja taj dan!
     
  • HIDRATACIJA- Pijte puno vode jer ipak je sve slanije i masnije nego inače, a voda će iz organizma “izvući”, što se izvući da!

Nadamo se da će Vam ovi savjeti pomoći, jer održavanje kilograma je najveći izazov kod zdravoga mršavljenja i nutricionist je odgovoran voditi Vas kroz sve situacije i sezone, pa i one blagdanske! Ako osjećate da Vam je potrebna dodatna podrška, pogledajte naše pakete usluga i otkrijte kako možemo zajedno raditi na Vašim ciljevima zdrave prehrane i optimalne težine

Sretni blagdani!