24 Feb
Zdrava hrana

8 namirnica protiv brzog starenja

Životni vijek žena u BiH je 80 godina, ma muškaraca 75. Već od početka svoga rada ističem da se ne treba boriti sa prirodom, stariti se mora, ali dostojanstveno. Ne treba se boriti protiv starenja, ali borimo se protiv propadanja. Tkiva su s godinama nasušnija vodom, kolagenom pa imamo tragove na koži, zovemo ih bore. Da bi se kolagen „navezao“ i voda osvježila svaki sloj kože tijelo mora imati na raspolaganju dovoljno vitamina C, cinka, bakra, spavati dobro i kretati se.

Kakva god tematika bila, zdrav životni stil je rješenje, ali kod starenja konkretno potrebno se strateški hraniti. Ako bi starenje morali nazvati jednom rječju rekla bih da je to oksidacija.

Procesom oksidacije proizvodnja slobodnih radikala nadvlada sposobnost organizma da ih neutralizira, dolazi do promjena i prvih znakova starenja. Što onda možemo učiniti da usporimo propadanje – unijeti više antioksidanasa.

8 namirnica koje djeluju protiv starenja:

1. Bobičasto voće

Dobavljači antioksidansa
Ako je starenje oksidacija, onda je logično bobičasto voće staviti na prvo mjesto
Ako svaki dan pojedete porciju bobičastog voća, antocijanin, koji svim bobicama daje intenzivnu boju, „raditi“ će protiv slobodnih radikala. Što su bobice tamnije, to je više boje protiv starenja. Savjet plus : bobičasto voće, pa i zaleđeno, ili kao matični sok koristiti i pred proljeće kako bi prevenirali proljetni umor. Topla preporuka sok od aronije.

2. Zeleno lisnato povrće

Posebno bi izdvojili kelj kao booster kolagena
Kelj je pravi univerzalac i tajno oružje protiv bora. Antioksidansi, karotenoidi, folna kiselina, kalcij, kalij i vlakna podržavaju proizvodnju ćelija, dok je vitamin C neophodan za proizvodnju kolagena i stoga je značajno uključen u elastičnost kože.
Ne treba zaboraviti ni brokulu koja spada među najzdraviju vrstu povrća koje postoji na zemlji.

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su vitaminom E koji se bori protiv starenja. Kombiniranje vitamina E sa selenom može dodatno poboljšati učinkovitost antioksidacije. Osim tog bogati su omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i djeluju protuupalno. 

4. Zob    

Zob sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci. Napravite si zobenu kašu sa omiljenim sastojcima. Hrana za dušu i tijelo. Možda zvuči otrcano ili „već viđeno“ ali zobena kaša u predloženim normativima priča je za sebe. Daje energiju, nema masnih komponenti i može biti baza za unos ostalih nutrijenata.

5. Voće 

Na prvom mjestu bi se trebao nalaziti nar. Za mladoliki izgled, svaki tjedan popijte po čašu soka od nara (bez dodanog šećera) ili pojedite po šalicu zrna nara.  

6. Lan

Sjemenke lana bogate su ljekovitim sastojcima kao omega-3, proteini i prirodnim estrogenom.

7. Narandžasto i crveno povrće

Bogati su vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena i beta-karotenom, pretečom vitamina A koji je jako važan za zdravu kožu

8. Maslinovo ulje

Eliksir protiv starenja.Sadrži zdrave mononezasićene masnoće koje čuvaju od karcinoma i srčanih oboljenja, a to je i jedan od preduvjeta za dug život i mladolik izgled. 
 

U užurbanoj svakodnevici često nam nedostaje pažnje i vremena da posegnemo za namirnicama koje pozitivno utiču na naše biološko doba, te se sve namirnice mogu zamijeniti suplementima, odnosno dodacima prehrani, o čemu se trebate posavjetovati sa Vašim nutricionistom.