• prehrana djece
  • nutriconist za djecu
  • plan prehrane za djecu
  • plan prehrane za djecu nutricionist

Plan prehane za djecu

Djeca su posebno osjetljiva skupina kada je u pitanju prehrana. Roditelji žele samo nabolje za svoju djecu, ali u moru informacija, teško nalaze prave informacije koje će im pomoći u upravljanju prehrambenim potrebama svoje djece, a to može dovesti do ozbiljnih posljedica. 

Nedovoljna ili loša prehrana mogu negativno utjecati na mentalni i pubertetski razvoj, te ostaviti trajne posljedice na zdravlje u odrasloj dobi. Pravilna prehrana podržava djetetov tjelesni, intelektualni i psihološki razvoj. Kvalitetna prehrana pomaže u prevenciji kroničnih bolesti poput pretilosti, povišenog krvnog tlaka, bolesti srca, dijabetesa i osteoporoze.

Međutim, iako ste možda naišli na neuspjehe, bitno je znati da kao roditelj, niste sami u pronalasku pravilnog načina prehrane za svoje dijete. Različite su priče roditelja koji posjete našu ordinaciju. U nastavku opisujemo neke od najčešćih scenarija.

Neki roditelji su sami pokušali kreirati prehrambene planove za svoju djecu. Nerijetko, kada prođemo kroz takva iskustva, ta prehrana ima ozbiljan nedostatak ključnih nutritivnih vrijednosti. Djeca trebaju uravnotežen unos vitamina i minerala. Kalcij je, primjerice, ključan za rast kostiju, dok su vitamini potrebni za mnoge tjelesne funkcije. Bez adekvatnog unosa ovih hranjivih tvari, djeca mogu imati poteškoće u rastu i razvoju te biti podložnija bolestima.

S druge strane, neki roditelji imaju ležerniji pristup, pa pokušavaju objasniti djeci kako je šećer loš, pokušavaju smanjiti unos slatkoga, upisuju djecu na više treninga i potiču tjelesnu aktivnost. Ponekad je problem dublji od toga što što dijete voli jesti slatko, ili što jede količinski puno ili malo. Metabolički poremećaji koji nisu otkriveni mogu stvarati problem u zdravlju djeteta tako da unatoč redukciji šećera i aktivnosti - rezultati izostaju. 

Ozbiljni problemi zahtijevaju stručnu dijagnozu i tretman, pogotovo kada su djeca u pitanju. Ako se roditelji fokusiraju samo na tjelesnu aktivnost, djeca mogu postati iscrpljena, posebno ako imaju metabolički poremećaj. Metabolički poremećaji mogu uzrokovati nepravilnu apsorpciju hranjivih tvari, što dovodi do nedostatka energije, problema s težinom i drugih zdravstvenih komplikacija. 

Sve to u konačnici može rezultirati frustracijom djeteta, a nekada čak i depresijom. Stoga je važno potražiti pomoć stručnjaka koji mogu prepoznati simptome i uputiti roditelje na daljnje preglede ukoliko je to potrebno. Pravovremena pomoć može pridonijeti ublažavanju i otklananjaju simptoma.

Neki roditelji se, u najboljoj namjeri da pomognu djetetu, oslanjaju na online planove prehrane koji nisu prilagođeni specifičnim potrebama njihovog djeteta. Ovi planovi mogu biti opasni jer ne uzimaju u obzir individualno zdravstveno stanje vašeg djeteta. Naš pristup je individualiziran i temelji se na znanstvenim činjenicama i stručnim procjenama.

Naš tim stručnjaka, prevođen Marijanom Zubac, može vam pomoći u procjeni nutritivnog statusa vašeg djeteta, provesti mjerenja i izraditi personalizirani plan. Analiziramo dnevnik prehrane, mijenjamo prehrambene navike i pratimo napredak kako bismo osigurali da djeca dobivaju sve potrebne hranjive tvari za zdrav rast i razvoj.

Naši nutricionisti su tu da pomognu, pruže savjete i smjernice te prate napredak kako bi se osiguralo optimalno zdravlje djece. Ne riskirajte zdravlje svog djeteta – obratite se stručnjacima koji vam mogu pružiti pravu pomoć.
 

Kontakt


Što sadrži prehrane za djecu?

 

  • Procjena nutritivnog statusa prilagođena djeci
  • Izrada programa prehrane prilagođenog djeci
  • Uključene animacije i crteži
  • Edukacija roditelja
  • Kontrolni pregledi

*** 

Prilikom dolaska, poželjno je donijeti krvne nalaze, uključujući specijalističke pretrage i mišljenje liječnika.

Svi planovi i suradnje mogu biti u online načinu komunikacije, iako uvijek preporučujemo pregled u jednom od naših centara.

***

Video

Plan prehane za djecu